Fagligt Landsudvalgs beretning til Enhedslistens årsmøde 2023 

Her er den skriftlige beretning fra Fagligt Landsudvalg til årsmødet 2023. Vi vil især fokusere på det, vi har fået udrettet/sat i gang, og mindre på de mange spændende politiske og faglige diskussioner vi har også haft i udvalget, ellers bliver det for omfattende.  

Generelt oplever vi, at pilen har peget opad for det faglige arbejde, efter at have været nede i en bølgedal som følge af corona og langtidssygemeldingen af den faglige koordinator. Der har generelt været god aktivitet især omkring OK23, så vi håber, at vi på den faglige landskonference 10. juni nu kan vi sætte kurs mod nye mål, og anvende nye arbejdsmetoder til at vi bliver mere udadvendte og organiserende.  

Ansættelse af faglig organisator 

Pr. 1. september 2022 lykkedes det endelig at få besat den stilling som faglig organisator, der  havde stået ubemandet siden den tidligere faglige koordinators sygemelding i oktober 2021. Det  har betydet et godt “boost” af det faglige arbejde i Enhedslisten. FLU havde et rigtig godt samarbejde med Landskontoret om udarbejdelsen af stillingsopslag, lige som vi fik en god afklaring af arbejdsdelingen mellem FLU og den faglige organisator. Den ændrede stillingsbetegnelse fra ”koordinator” til ”organisator” understreger, at det primære fokus et godt stykke tid fremover netop er organiseringen af flere fagligt aktive enhedslistemedlemmer, og udviklingen af de redskaber og metoder, der skal til, for at gøre fremskridt. Vi mangler især at få tilrettet medlemssystemet, så indmeldelsesprocedure og løbende vedligeholdelse af medlemssystemet understøtter registrering af medlemmernes faglige tilhørsforhold. Det er helt nødvendigt, hvis vi skal have faglige netværk og diverse mobiliseringsopgaver til at fungere på landsplan og lokalt.. 

Kort om strukturen  

Det faglige arbejde i Enhedslisten er organiseret således: Der afholdes en årlig faglig konference,  hvor alle medlemmer af Enhedslisten er velkomne. Landskonferencen, der de sidste par år har haft  80-100 deltagere, vælger et Fagligt Landsudvalg. Som udgangspunkt skal Fagligt Landsudvalg (FLU) bestå af 25 personer, men hvert år er der langt flere interesserede, så alle får lov at deltage. Der er p.t. 33 medlemmer af FLU. FLU afholder (som udgangspunkt) møde 1 gang i kvartalet. FLU vælger et sekretariat, der mødes hver 14. dag. Her kan i praksis alle FLU-medlemmer deltage. Pt. er der en halv snes permanent aktive deltagere i sekretariatsmøderne. RGU og SUF er repræsenteret både i FLU og i FLU-sekretariatet, hvor de også deltager flittigt. I møderne deltager også MF på arbejdsmarkedsområdet. 

Kommunikation 

Siden sidste årsmøde har FLU udgivet 12 ”Fagligt nyhedsbrev” om aktuelle faglige og arbejdsmarkedspolitiske spørgsmål nationalt og internationalt. Fagligt Nyhedsbrev udsendes til 1541 email adresser, der blandt andet består af medlemmer i Enhedslisten der har registreret et  fagligt tillidshverv i medlemsregisteret og kontaktpersoner fra lokalafdelingerne. Gennemsnitligt åbner lidt over halvdelen af modtagerne mailen. 

Der er udgivet 4 “Faglig Orientering” siden sidste landsmøde, der tilgår ca. 2000 fagforeningers  mailadresse. Gennemsnitligt åbner lige under halvdelen af modtagerne mailen. 

FLU´s hjemmeside og facebook-side er kommet op at stå igen, og opdateres nu jævnligt. Siden 1. november er Facebooksidens opslag blevet set af 20.064 FB profiler, en vækst på 793,3 % i forhold til den forudgående periode.I samme periode er antallet af følgere på FB siden vokset  med 98, en vækst på 263 % i forhold til den forudgående periode.

Hjemmesiden genåbnede i december 2022, og bliver gennemsnitligt besøgt af 24 individuelle IP adresser om dagen. 

Medlemsmøder 

Der blev i efteråret 2022 afholdt et medlemsmøde på zoom om EU-mindsteløn, med Nikolaj Villumsen som oplægsholder. 

Der blev også afholdt et ”aktivmøde” på zoom, hvor alle fagligt registrerede medlemmer var velkomne. Formålet var at finde ud af, hvad der skal til, for at flere medlemmer engagerer sig i det faglige arbejde. Fremmødet var beskedent, men der kom mange gode forslag, som er taget med i  det videre arbejde. Vi forventer at afholde et medlemsmøde på zoom for alle medlemmer om OK23, når der foreligger et samlet mæglingsforslag.  

Faglig Landskonference 

FLU forberedte og indkaldte til en faglig landskonference til afholdelse d. 12. november 2022. Det var meningen, at vi her skulle drøfte OK23, kampen for ligeløn, og kortlægningen af medlemmernes faglige tilhørsforhold og det faglige ungdomsarbejde. Der var ikke mange tilmeldinger, men inden vi kom rigtigt i gang med at mobilisere til konferencen, blev der udskrevet folketingsvalg, og konferencen blev aflyst. 

En ny landskonference er indkaldt til d. 10. juni 2023. Emnerne er nogenlunde de samme, dog med større vægt på forberedelse af de offentlige overenskomster i 2024, og på organiseringen af det faglige arbejde i Enhedslisten. Inden dagsordenen bliver endeligt fastlagt, vil potentielle deltagere blive kontaktet, så de kan give deres besyv med om, hvad der er vigtigt at få dagsordenen. 

Faglig-politisk skoling 

I perioden er der udarbejdet en plan for faglig-politisk skoling i tre niveauer, og et udkast til program for faglig-politisk grundskole, målrettet faglige aktivister på græsrodsplan. Denne grunduddannelse skulle have været igangsat i efteråret/vinteren 2022, men er sat i bero, til vi har fået et dybere kendskab til, hvad de faglige aktivister har af behov og ønsker. Det forventes, at den endelige plan kan vedtages på den faglige konference d. 10. juni, med henblik på at uddannelsen iværksættes i efteråret 2023. 

Arbejdsgrupper 

Der er nedsat en række arbejdsgrupper under FLU-sekretariatet, der skal forberede oplæg til møder i FLU eller på faglig konference. Det drejer sig blandt andet om følgende emner: 

  • Lønspørgsmålet i det offentlige: Arbejdsgruppen skal følge lønstrukturkomiteens arbejde og udfolde vores principielle politik som er, at vi skal løfte i bunden og kæmpe for ligeløn. Vi går ind for at lønstigninger sker i kr. og øre og ikke procenter, men det er ikke nemt at implementere dette princip blandt højtlønnede grupper.  
  • Grøn omstilling og grønne job: Der er nedsat en arbejdsgruppe til at arbejde med dette,  83 men den blev sat i bero, da FLU blev repræsenteret i en arbejdsgruppe, nedsat af  84 hovedbestyrelsen, om samme emne.  
  • Arbejdsplan: Der er nedsat en arbejdsgruppe til at kigge på vores mål- og handlingsplan,  88 og foreslå nogle justeringer for at sikre et realistisk ambitionsniveau. Vi vil foreslå, at navnet  89 ændres til “Faglig arbejdsplan”. Der er lavet et første udkast. Arbejdsplanen skal behandles  90 og vedtages på den faglige konference 10. juni.

Internationalt  

I 2021 var FLU repræsenteret ved den tredje nordiske faglige venstrefløjskonference, denne gang i  Stockholm. Her mødtes ca. 100 fagligt aktive fra vore søsterpartier, naturligt nok flest fra Sverige. Partiets forretningsudvalg har fra start af bakket op om dette arbejde, og støttet det økonomisk. Det gælder også afholdelsen af den fjerde konference i rækken, som efter aftale med vores nordiske kammerater skal afholdes her i Danmark foråret 2024. Det bliver en af de vigtige opgaver for FLU at arrangere den. Indholdet af konferencen fastlægges af en arbejdsgruppe med faglige repræsentanter fra de nordiske lande, som blev nedsat i forbindelse med Trondheim konferencen (se nedenfor).  

FU har ligeledes støttet at nogle repræsentanter fra FLU og RGU kunne deltage i den årlige Trondheim konference, hvor de mødtes med repræsentanter for en lang række venstreorienterede fagforeninger i Norge, og gæster fra de andre nordiske lande. 

FLU sendte også en repræsentant til arbejdsmarkedskonferencen ‘Workers leading the way’ – Rights and perspectives in the green and digital transitions’ i slutningen af marts 2022,  Konferencen var arrangeret af The Left i EU-Parlamentet og Trade Unionist Network Europe.  

I efteråret 2022 vedtog den ukrainske parlament nogle grove indgreb over for de faglige rettigheder. FLU-sekretariatet lavede et forslag til FU og Folketingsgruppen om at sende en protestskrivelse til Præsident Zelinskij, med opfordring til at han nedlagde veto imod denne lovgivning. Zelinskij fulgte ikke opfordringen. 

Her i efteråret har FLU bakket op om møderækken “Arbejdskampe i Europa og OK23, som aktive medlemmer af Enhedslisten har taget initiativ til. 

Folketingsvalg 

I midten af august stod det klart, at et folketingsvalg var nært forestående. FLU sekretariatet drøftede derfor hvilke temaer, vi syntes var vigtige at lægge vægt på i Enhedslistens valgkamp, og sendte vores forslag til valgkamps ledelsen. I indledningen skrev vi blandt andet: “Vi mener, det er meget vigtigt, at spørgsmål vedrørende det store flertal af lønarbejdernes vilkår på arbejdsmarkedet kommer til at spille en central rolle i Enhedslistens valgkamp”. Der blev herefter nævnt en række forslag til at forbedre lønarbejdernes tryghed i forbindelse med arbejdsløshed, sygdom, alderdom og grøn omstilling i form af bedre dagpenge sygedagpenge og førtidspension, stop for højere pensionsalder, inflationssikring af lønnen, ligeløn, indsats mod social dumping, uddannelsesmuligheder m.m. Disse forslag afspejlede sig stort set ikke i partiets valgkamp, bortset fra skatteudspillet om at “omfordele fra inflationsbaronerne”.  

I selve valgkampen tog FLU initiativ til to flyers: En som var målrettet erhvervsskolerne, og en, som var målrettet sosu-skolerne. Det lykkedes faktisk at få dem delt ud på en lang række skoler landet over. Tilsammen blev 11.500 EUD og SOSU flyers sendt ud eller hentet af afdelingerne. 

Store bededag 

Enhedslistens fagligt aktive har selvfølgelig deltaget aktivt i fagbevægelsens kampagne imod regeringens tyveri af store bededag og bidrog således til en af de største faglige mobiliseringer i mange år. FLU bakkede selvfølgelig også op om Enhedslistens kampagne, som vi følte os fint dækket ind af. 

Overenskomstforhandlingerne 2023 

FLU gik i gang med forberedelserne til OK23 tidligt på efteråret i 2022. På HB-mødet i oktober var FLU inviteret til at komme med et oplæg til partiets indsats i den forbindelse. Her afleverede vi et  papir med nogle principielle overvejelser over Enhedslistens rolle og opgaver, og otte konkrete punkter til, hvordan FLU og organisationen kunne bidrage til, at arbejderklassen kom til at stå stærkest muligt i disse forhandlinger. ‘ 

FLU har med god støtte fra folketingsgruppens sekretariat, forretningsudvalget og politisk økonomisk udvalg udgivet en pjece og en grundig rapport, som påviser, at med virksomhedernes store overskud og udbytter gennem de sidste 10 år, er der masser af råd til en god overenskomst og til at sikre arbejderne en langt større andel af det overskud de producerer. Materialerne dokumenterer det voldsomme reallønsfald og imødegår myten om, at højere lønstigninger automatisk fører til højere inflation. Herudover er der udgivet en “print-selv” folder med titlen “Er du klar til konflikt?” Den handler om, hvad den enkelte kan gøre for, at bidrage til at fagforeningen er klar til en konflikt. FLU´s hjemme- og fb side, fagligt nyhedsbrev og faglig orientering er blevet brugt flittigt til at dele det glade budskab. Det er også vores opfattelse at de trykte materialer er nået ret langt ud i organisationen, og forhåbentlig også på arbejdspladserne. Der er blevet sendt pjecer ud til mindst 33 lokalafdelinger, andre afdelinger har selv hentet deres pjecer, og alt i alt har mere end 12.000 pjecer forladt landskontoret. 

FLU´s arbejde i forhold til OK23 har været organiseret af en arbejdsgruppe bestående af fagligt aktive fra de store overenskomstområder, hvor man i fællesskab orienterede sig om de forlig, der blev indgået, og drøftede hvilke aktiviteter der var i gang, og hvad der kunne sættes i værk. 

En af vores ideer om at lave en podcast serie om centrale problemstilinger i overenskomstforhandlingerne blev taget op af “Radioaktiv”, som har lavet flere podcasts om OK23. 

Den 21. januar afholdt FLU en velbesøgt konference for fagligt aktive med fokus på OK23. Der var 92 tilmeldte på zoom eller fysisk fremmøde. Her var et godt panel med repræsentanter fra de store  overenskomstområder, som gav os et samlet overblik over muligheder og “knaster” i forhandlingerne. Det var god stemning, og stor opbakning til de aktiviteter som en række lokale fagforeninger allerede havde sat i værk, i form af “klap forhandlerne ind” demonstrationer. Men der var også plads til forbedringer, idet kun ca. 40 % af deltagerne i konferencen kom fra forbund, som var direkte berørt af forhandlingerne. 

FLU forventer at afholde et zoom møde for alle medlemmer af Enhedslisten, når der foreligger et samlet mæglingsforslag til urafstemning blandt fagbevægelsens medlemmer. 

Borgerløn 

FLU sekretariatet har besluttet at forholde sig til spørgsmålet om borgerløn, da de fremsatte forslag om at vi skal støtte kravet om borgerløn er meget indgribende i den hidtidige faglige og  arbejdsmarkedspolitiske strategi. Fagligt Landsudvalg har noteret sig, at Hovedbestyrelsen har  stillet et modforslag til de to fremsatte borgerlønsforslag og opfordrer de fagligt aktive til at blande sig i debatten. 

Samarbejdet med hovedbestyrelse, folketingsgruppe og landskontor. 

Generelt har vi oplevet et godt samarbejde med hovedbestyrelse, folketingsgruppe og landskontoret. Hovedbestyrelsen har for eks. inviteret FLU til drøftelser om det faglige arbejde og  overenskomstforhandlingerne, og vi har oplevet lydhørhed over for problemstillingerne. Folketingsgruppen har vi et løbende samarbejde med, idet arbejdsmarkedsordføreren deltager i møderne i FLU´s sekretariat, så meget hun kan. Og der har været et godt samarbejde med landskontoret om de praktiske opgaver og indkøringen af den faglige organisator. Vi har også haft et positivt samarbejde med landskontoret. Vi vil dog endnu engang, som vi har gjort gennem de seneste år, efterlyse, at problemerne med den manglende registrering af medlemmernes beskæftigelse og faglige tilhørsforhold, bliver løst. Det er helt afgørende for, at vi kan indfri landsmødebeslutningen om dobbeltorganisering i enhedslisten.

Opsummering og frem mod nye mål 

Vores konklusion er, at det er lykkedes os at fastholde rammerne for det faglige arbejde i Enhedslisten. Nu handler det om fortsætte genopbygningsarbejdet og fylde rammerne ud med flere fagligt aktive medlemmer.

Nøglen er, at blive dygtigere til at bruge organiseringsmodellen, som basalt set handler om at blive bedre til at opsøge og bedre til at lytte: Hvad har vores fagligt aktive medlemmer brug for, for at kunne spille en offensiv rolle på deres arbejdsplads og i deres fagforening, når det gælder om at samle kollegerne imod de mange angreb som arbejdsgiverne og skiftende regeringer udsætter dem for, og sprede de socialistiske ideer. 

Som led i det, skal vi, skridt for skridt, inddrage mange flere i arbejdet med at få flere med. Vi skal understøtte den faglige organisators arbejde med at kortlægge medlemmernes faglige tilhørsforhold og deres behov og interesser. Ud fra den viden, kan vi udvikle træfsikre tilbud om temamøder, om faglig-politisk uddannelse, og understøtte udviklingen af faglige netværk og tværfaglige grupper regionalt og lokalt.  

Det er samtidig vejen til at rette op på de klassemæssige, geografiske og aldersmæssige skævheder i vores parti, så vi kan nærme os målet om at være et parti, der afspejler befolkningens sammensætning. Det handler om at arbejde systematisk på at inddrage de dele af arbejderklassen, hvor vi står svagest, først og fremmest blandt faglærte og ufaglærte arbejdere i privat og offentlig ansættelse, men også blandt arbejdere med mellemlange uddannelser, som for eksempel sygeplejersker og pædagoger. 

Den opgave kan Fagligt Landsudvalg ikke løse alene. Vi håber at andre dele af partiet vil støtte op om dette arbejde.  

Fagligt Landsudvalg 25. marts 2023