Ina Degn Woods

Usikre jobs breder sig ud på hele arbejdsmarkedet

Ina Degn Woods og Marie Veistrup står for workshoppen om Usikrer jobs på Faglig Landskonference den 10. juni i Vejle. Vi har interviewet Ina om hvad hun mener med usikre jobs og hvordan vi skal gøre dem sikre. 

Hvad er usikre jobs?

Det er pissesvært at definere, for der mange måder man kan have et usikkert job. For mig har det betydet, at selvom jeg har arbejdet fuld tid på det pædagogiske område i en håndfuld år, så har jeg aldrig haft en fast fuldtidsansættelse. Jeg har måtte stykke mine timer sammen via 0-timers kontrakter, tilkaldte vikariater og de lidt specielle 8 timers kontrakter. Jeg har aldrig været sikker på, at jeg havde nok arbejde til at betale regningerne. Ti tusindvis af arbejdere lever i dag af denne type jobs, hvor de ikke kan være sikker på deres indtægt, måske har de heller ikke overenskomst og måske end ikke lønmodtagerrettigheder fordi de er tvunget til at være selvstændige. Før i tiden har vi ofte talt om at kun de mest udsatte på arbejdsmarkedet arbejdede i usikre jobs, og selvom unge, ældre og migranter stadig er overrepræsenterede, så ser vi nu at usikre jobs breder sig ud på hele arbejdsmarkedet – både privat og offentligt. 

Hvad kan vi gøre ved det?

Fælles for alle de her jobs er at den danske fagbevægelse har meget svært ved at organisere dem. Jeg tror fagbevægelsen har mislykkedes med  at organisere de her usikre jobs, fordi fagbevægelsen opfattede det som et problem der kun påvirkede en forholdsvis lille gruppe, og derfor ikke afsatte særligt mange ressourcer til området. Samtidig er det meget svært at organisere denne type jobs. Man skal gå helt anderledes til værks end man gør med de traditionelle jobs, og derfor fik usikre jobs lov til at sprede sig uden at fagbevægelsen fik organiseret arbejderne. Fagforbundene er så småt begyndt at tage det seriøst, men det går for langsomt. Der er brug for flere ressourcer og mere tilpasning af fagforeningerne så de kan rumme arbejdere med usikre jobs. Ressourcer og tilpasning som ikke kommer af sig selv, der er brug for at os der har usikre jobs råber fagbevægelsen op. 

Tilmeld dig til den Faglige Landskonference den 10. juni i Vejle og deltag i debatten.