Regeringen har sammen med Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en ny aftale om fremtidens beskæftigelsessystem. Men i stedet for at rette op på et nedslidende og uretfærdigt system, slår aftalen hårdt ned på dem, der har allermest brug for støtte.
Victoria Velasquez, beskæftigelsesordfører for Enhedslisten, udtaler:
– Regeringens beskæftigelsesaftale er ikke en hjælpende hånd, men et angreb på syge, sårbare og mennesker med handicap. I stedet for at skabe et system med mere tryghed og værdighed, fratager man mennesker rettigheder og skærer i den indsats, de har brug for. Det her handler ikke om afbureaukratisering – det handler om liv, om mennesker, som nu bliver klemt endnu mere. Over titusinder af mennesker i sygdom vil blive skåret i deres økonomiske grundlag. Det er ikke afbureaukratisering, men en kynisk sparekniv, der skærer i de mest udsattes levegrundlag.
Samtidig kritiserer Enhedslisten, at regeringen har afvist konkrete løsninger tilbudt fra A-kasserne, der kunne have afværget nedskæringerne:
– Det er helt ubegribeligt, at regeringen ikke har grebet muligheden for at lade A-kasserne tage et større ansvar. Det kunne have fjernet mange af de besparelser, vi nu ser. I stedet får vi en forsøgsordning, som mest af alt ligner et tyndt plaster på et åbent sår. Det er ikke en seriøs løsning, og det er ikke respekt for de mennesker, der rammes af arbejdsløshed.
Velasquez peger også på, at aftalen ikke blot er socialt skadelig – den er også dårligt udtænkt:
– Det her er ikke bare politisk kynisme, det er også dårligt håndværk. Aftalen betyder, at man allerede fra januar 2026 vil skære én milliard kroner og fyre et stort antal sagsbehandlere og socialrådgivere – fagpersoner, mens der oveni kommer regeringens dyre og ineffektive arbejdspligt. Det hænger ganske enkelt ikke sammen.
Set i lyset af den globale uro og de økonomiske usikkerheder, mener Enhedslisten, at aftalen er direkte uansvarlig:
– I en tid hvor vi står midt i en geopolitisk krise, og hvor arbejdsløsheden meget vel risikerer at stige, vælger regeringen at nedbryde det sikkerhedsnet, vi burde styrke. Det ensidige fokus på at få folk hurtigst muligt i job overser helt, hvad folk faktisk har brug for, så de forbliver i job. Vi havde muligheden for at skabe en langsigtet og helhedsorienteret indsats, der bygger på uddannelsesløft, men i stedet har regeringen valgt at vende ryggen til dem, der har allermest brug for hjælp, siger Victoria Velasquez.
Ministeren skal svare på samråd:
Victoria Velasquez kommer til at rejse kritikken af den nye aftale og de alvorlige konsekvenser for syge og udsatte, når beskæftigelsesministeren skal i samråd den 23. april. Her vil hun blandt andet stille spørgsmål til, hvordan regeringen vil sikre retssikkerheden for borgere i det fremtidige beskæftigelsessystem – særligt i sager, hvor mennesker som Denis har været fastholdt i kontanthjælp i årevis uden grund.
– Når kommunerne med den her aftale får mere frihed, må vi stille skarpt på, hvordan vi forhindrer, at syge mennesker som Denis risikerer at blive fanget i systemet i et årti – uden hjælp, uden retfærdighed og uden retssikkerhed. Det vil jeg kræve klare svar på, siger Victoria Velasquez.
Samrådet finder sted på baggrund af sagen fra Arbejderen den 21. februar 2025, hvor Denis vandt over både Ankestyrelsen og Københavns Kommune efter mere end ti år i kontanthjælpssystemet. Læs mere om samrådet og spørgsmålet her: https://www.ft.dk/samling/20241/almdel/BEU/samspm/K/index.htm
Deltag i kampen: tilmeld dig FB gruppen: For et trygt, værdigt og socialt beskæftigelsesoprør.