Støt de fængslede arbejderledere i Iran

Den 18. november blev over 20 arbejderaktivister og repræsentanter fra sukkerrørsfabrikken Haft Tapeh i byen Shosh arresteret under en demonstration. Arbejderne fra fabrikken er pr. dags dato (27.11.2018) på deres 23. strejkedag i protest mod elendig ledelse af fabrikken, dårlige arbejdsvilkår samt flere måneders manglende lønudbetaling. De er desuden imod privatiseringen af fabrikken, som har medvirket til de dårligere arbejdsforhold. Mange er arrasteret, og deres leder har været udsat for tortur og er fortsat fængslet.

Se en video fra arbejdernes demonstration, hvor kampråbet er "Alle arbejdere skal løslades nu"

Størstedelen af de arresterede er nu løsladt igen, men regimet har fortsat beholdt to i deres varetægt. Esmail Bakhshi, den mest fremtrædende repræsentant for Haft Tapeh arbejderne samt Sepideh Qalian, en kvindelig rapporter og aktivist som har vist sin sympati og støtte med arbejderne fra fabrikken i de seneste protester.

Ingen har hørt fra dem eller fået lov til at besøge dem siden deres arrestation d. 18. november, og regimet har ikke udtalt sig omkring deres tilstand. Regimet har sågar påstået, at Haft Tapeh arbejdernes protester og strejke er et komplot som Saudi-Arabien står bag, lige som at de bruger ord som "kommunister" og "guds fjender" om arbejderne. Derudover har regimet udtalt, at Esmaeil Bakhshi bl.a. er arresteret under anklage om at være til fare for nationens sikkerhed, som er en af de hårdeste anklager. Det er langt fra usædvanligt, at regimet i sådanne tilfælde torturerer sine politiske fangere med vold, eller bruger midler såsom indsprøjtning af nervemedicin eller andet., for at knække dem. Alle frygter pt. det værste for Esmail Bakhshi samt Sepideh Qalians tilstand i fængslet, og med de mange grusomme fortilfælde må deres situation betragtes som livsfarlig og kritisk.

Arbejderleder udsat for tortur

Esmail Bakhshi, den fængslede tillidsrepræsentant fra sukkerrørsfabrikken Haft Tapeh er blevet udsat for tortur i regimets varetægt. Hans er pt. i livsfare! Ifølge organisationen International Alliance in Support Of Workers in Iran (IASWI) er han blevet udsat for brutal tortur i fængslet. Efterretningsstyrker vil få ham til at indrømme falske anklager og på den måde forhindre ham i at være aktiv, og samtidig dømme ham til en hård straf. Det er en kendt metode fra den iranske efterretningstjeneste for at få arbejderaktivister og alle andre, som kæmper for deres rettigheder, til at skrive under på falske anklager så de kan fremstille dem som skadelige for landets sikkerhed og slå hårdt ned på dem.

Arbejderne fra Haft Tapeh har fået en meget bred sympati for deres kamp i deres by Shosh og andre steder landet over. Ud over at Haft Tapeh arbejderne demonstrerer dagligt i disse dage og kræver deres repræsentanters løsladelse, så holder bl.a. stålarbejderne fra fabrikken Foolad i byen Ahwaz også daglige demonstrationer med sympatierklæringer til Haft Tapeh arbejderne, lige som at Foolad-arbejderne også selv er i strejke.
Slagordene i gaderne fra både Haft Tapeh arbejderne og Foolad stålarbejderne lyder bl.a. på "Løslad fængslede arbejdere nu" og "Længe leve arbejderne, død over diktatorerne".
Derudover har mange fagforeninger verden over vist deres sympati og støtte ved bl.a. at sende protestbreve til det iranske regime med kravet om løsladelse.

Esmail Bakhshi og Sepideh Qalians situation kræver akut handling. Den internationale støtte til arbejdernes store og brage kamp er altafgørende, og Esmail Bakhshi og Sepideh Qalian fortjener al den støtte, som omverdenen kan give dem. Det iranske islamiske regime skal presses til det yderste for ikke at kunne torturere eller i værste fald henrette dem, men derimod blive presset til at løslade dem.

Send en protestskrivelse
Vi opfordrer jer til at sende en protestmail til den Iranske ambassade og samtidig sende en kopi til den danske støttegruppe

Support Letter for the Haft Tapeh sugarcane Workers, and imprisoned labour activist Esmail Bakhshi and reporter Sepideh Qalian

As a Union that advocates for all working people and their rights, and strives to create change for the better, we are standing in solidarity with the striking Haft Tapeh Sugarcane workers. We are calling on the Iranian government to respect workers' rights and put an end to violence and oppression against labour activists.

We are also strongly demanding the Iranian government to immediately release the two imprisoned activists from the mass arrest on the 18. of November 2018 – Esmail Bakhshi and Sepideh Qalian. We are concerned about their condition and fear the worst as long as they are in the custody of the Iranian regime.

We are all aware of the increased attacks on human rights defenders and labour acitivists fighting for workers' rights and social justice in Iran. We know that Iranian trade unionists are working under very difficult and in some cases life threatening conditions imposed by a regime that completely disregards human and workers' rights.

The Iranian regime must stop targeting labour activists and workers seeking freedom and equality. Workers have the right to enjoy decent working conditions, freedom of association and fair collective bargaining and the right to strike without any harassment, intimidation, threat and violence.

We are calling on the government of Iran to respect International labour laws, stop the attack on labour activists, release all political prisoners detained for supporing workers and their families.

We join many international global unions in condemning the savagery treatment of the Iranian trade unionists and stand in solidarity with the labour movement in Iran.

Your struggle is ours. We stand by you!

In solidarity