Det er meget nemt at få foretræde for beskæftigelsesudvalget.
Man ringer til eller skriver til sekretæren for beskæftigelsesudvalget ved at bruger denne kontaktformular https://www.ft.dk/da/udvalg/udvalgene/beu/kontakt
Man fortæller man hvem man er, hvad sagen drejer sig om, og hvem der deltager i det ønskede foretræde, og man aftaler en dato med sekretæren.
Alle kan bede om foretræde. En person, et sjak, en faglig klub, en fagforening. Hvem som helst.
Et foretræde varer højst 15 minutter. Man kan bruge de 15 minutter som man vil, men det er en dårlig ide at tale i alle 15 minutter. Der skal være tid til at udvalgets medlemmer kan stille spørgsmål.
Et foretræde vedrørende kravet om at stoppe stigningerne i pensionsalderen kan foregå således:
- En fra delegationen præsenterer delegationen og fremlægger kort og præcist hvorfor man har bedt om foretræde for udvalget. (2 minutter)
- Herefter gives ordet til en eller flere fra delegationen, der ud fra deres egne erfaringer, giver deres personlige vinkel på konsekvenserne af forhøjelserne af pensionsalderen. (7 minutter)
- Herefter kan lederen af delegationen kort opsummere. (1 minut)
- Til sidst 5 minutter til at udvalgets medlemmer kan stille spørgsmål og delegationen kan svare.
Man kan eventuelt indsende skriftlig dokumentation i forvejen, som udvalgssekretæren så vil omdele til udvalgets medlemmer inden mødet.
Ved et foretræde om pensionsalder, kan alle der føler nedslidning på jobbet, personligt belyse konsekvenserne af forhøjelserne af pensionsalderen. Husk på at langt de fleste i folketinget, aldrig selv har oplevet nedslidning. Man skal bare øve sig lidt på at forklare nedslidning klart og kontant.
En fagforening eller klub der har medlemmer, kunne overveje at finde unge og ældre medlemmer, der berøres forskelligt af de forskellige stigninger af pensionsalderen. (Se tabellen her: https://star.dk/ydelser/pension-og-efterloen/folkepension-og-foertidspension/folkepension/folkepensionsalderen-nu-og-fremover/).
Ved udvælgelsen af medlemmer skal man tage højde for, at de ikke er i målgruppen for ”seniorpension” eller ”tidlig folkepension”. Måske kan I endda finde medlemmer der lige netop ikke har kvalificeret sig til ”seniorpension” eller ”tidlig folkepension”, men som helt åbenlyst er nedslidte.
Husk og tage billeder og smid dem op på sociale medier!