Udtalelse fra Enhedslistens Faglige Landsudvalg:
Den 24. juni kom regeringens ekspertgruppe med sine anbefalinger til fremtidens beskæftigelsesindsats. Den blev straks mødt med hård kritik fra fagbevægelsen. Den kritik bakker vi fuldt og helt op om.
Bag ekspertgruppens smukke hensigter om at gøre det bedre og billigere gemmer sig en simpel spareøvelse, der på mange punkter er et direkte angreb på lønarbejdernes rettigheder, når de bliver syge eller arbejdsløse. Men regeringens opdrag var også ganske klart: Spar 3 milliarder kroner på indsatsen over for de ledige.
Nogle af forslagene er udmærkede, som for eks. færre sanktioner til udsatte borgere. Men dybest set handler det om at give kommunerne frie hænder til at spare på indsatsen over for de ledige og de syge. Det er meget farligt i en situation, hvor regeringen og folketingets flertal i årevis har holdt kommunerne i en økonomisk spændetrøje, der allerede har medført alvorlige nedskæringer i velfærden.
Blandt de dårlige forslag er også anbefalingen om, at kommunerne sættes fri til en massiv privatisering beskæftigelsesindsatsen, selvom om ekspertgruppen indrømmer, at der ikke er noget der tyder på, at de private er bedre til det.
Ekspertgruppen ser desværre bort fra en oplagt mulighed, nemlig at overlade det til A-kasserne at varetage alle samtaler med de dagpengeforsikrede, og ikke kun i de første tre måneder som i dag. I stedet anbefaler de, at svække fagforeningernes og arbejdsgivernes indflydelse yderligere ved at nedlægge de regionale arbejdsmarkedsråd.
Men den alvorligste kritik er, at nogle grupper af ledige får færre rettigheder til uddannelse, og at sårbare grupper, som er langt fra arbejdsmarkedet, bliver nægtet adgang til hidtidige ydelser og risikerer at skulle leve for en meget lav sats i årevis.
Ekspertgruppen lægger ikke skjul på, at beskæftigelseseffekten af deres forslag er tæt på nul. Kun ca. 500 flere forventes at komme i job. Og det skal holdes op imod, at ekspertgruppen forventer, at deres anbefalinger vil koste mindst 3500 stillinger i kommunerne, der skulle have været brugt til at hjælpe de ledige.
Alle kan blive ramt af sygdom eller arbejdsløshed. I den situation er økonomisk tryghed og den rette hjælp helt afgørende for at kunne komme videre i livet.
Retten til uddannelse er godt for den enkelte, og godt for samfundet. Den grønne omstilling skriger på at vi uddanner de mange tusinde ufaglærte og faglærte, der skal bære omstillingen igennem.
Derfor vil det være både dumt og uretfærdigt hvis SVM-regeringen følger de skadelige anbefalinger fra Ekspertgruppen. Vi har ikke brug for, at hullerne i det sociale sikkerhedsnet bliver endnu større. Det svækker vores samlede styrke over for arbejdsgiverne.
Derfor kan vi kun bakke op om fagbevægelsens kritik. Vi opfordrer samtidig til en aktiv mobilisering blandt fagbevægelsens medlemmer. Hvis vi skal forhindre regeringen i at gennemføre ekspertgruppens forringelser og i stedet lytte til fagbevægelsen, så skal vi have en bred tværfaglig og landsdækkende modstand op at stå, og det kan kun gå for langsomt.
Enhedslistens Faglige Landsudvalg 28. juni 2024.
Enhedslistens visionsudspil for et nyt beskæftigelsessystem.