I Danmark er der stadig mange brancher, hvor det er normen, at arbejdsgiveren har underskrevet en overenskomst fuldstændigt uafhængigt af hvor fagligt organiserede og aktive, arbejderne er.
Det er naturligvis dejligt at få foræret en hel bog fyldt med rettigheder og et stærkt fagretsligt system til at håndhæve rettighederne, men det rejser også nogle udfordringer.
Den første udfordring er, at mange tillidsrepræsentanter og fagforeninger glemmer at være organiserende, når de kæmper for at håndhæve brud på overenskomsterne. De modtager klager fra kollegern og løser derefter problemet helt uden at involvere kollegerne.
Dette system fungerer som regel helt uden at medlemmerne bliver involveret eller bare informeret om sagen. Det er en vigtig årsag til, at mange arbejdere ikke kender deres rettigheder og ikke forstår, hvorfor det er vigtigt at være medlem i fagforeningen.
Den anden udfordring er, at kollegaer, tillidsrepræsentanter og fagforeninger begrænser deres krav til de ting, som de kan kræve ifølge overenskomsten. Både fordi det er nemmest, og fordi de har glemt, hvordan man får mere end det, overenskomsten giver dem.
I kan opleve de samme problematikker omkring arbejdsmiljøloven. Hvis I leder efter klokkeklare brud på arbejdsmiljøloven og bruger arbejdstilsynet til at komme og sætte jeres arbejdsgiver på plads, så vil I både blive skuffet over hvor lidt arbejdstilsynet kan hjælpe med, begrænse kravene til arbejdsmiljøloven og lade en mulighed for at organisere jeres kollegaer slippe fra jer.
Det er derfor, I bør lære jer, hvordan I kan bakke de fagretslige sager og arbejdsmiljøklager op med arbejdernes styrke på arbejdspladsen. Nogle gange skal I måske endda helt omgå det fagretslige system eller arbejdstilsynet og kun bruge kollegaernes styrke til at løse problemet.
Jo flere kollegaer der har deltaget i at løse et problem, jo flere kollegaer vil udvikle færdigheder og selvtillid til selv at tage sig af andre problemer, og arbejdernes magt på arbejdspladsen vil vokse.
Målet er at udvikle en fagforening på arbejdspladsen – ikke kun i fagforeningshuset – en fagforening af organiserede kollegaer der deltager aktivt i forsvaret af overenskomsten, arbejdsmiljøloven og af hinanden.
Hvis du er en dygtig forhandler og du har en lydhør ledelse, så kan du ofte få gode resultater ud af en forhandling med ledelsen. Men hvis du løser alle kollegaerne alene, via dine forhandlings evner, så oplever dine kollegaer aldrig at de er en del af et fællesskab. Derfor siger vi:
INTET RESULTAT UDEN EN ELLER ANDEN FORM FOR KOLLEKTIV HANDLING
Her er nogle ideer til hvad I kan gøre sammen. Det er ikke alle ideer der passer til jer, men måske er der en I kan bruge, ellers må I bruge fantasien.
- Bombarder chefen med telefonopkald eller e-mails.
- Gå til fagligt møde i 1/2 time.
- Bed de berørte kollegaer om at tale med andre kollegaer om problemet.
- Sæt plakater op på arbejdspladsen.
- Alle tager T-shirts eller hatte med slogans på.
- Tag badges eller klistermærker med slogans på.
- Tag ensfarvet tøj på, på arbejdet.
- Besøg chefen sammen som en gruppe.
- Uddel løbesedler på arbejdet.
- Hold en demonstration foran virksomheden.
- Arbejde efter reglerne.
- Åbne en Facebook side for jeres kampagne
- Skriv og syng en sang om problemet.
- Samle kollegaerne på parkeringspladsen en morgen, og gå sammen på arbejde.
- Alle tager rødt tøj på.
- Bombader ledelsen med kommentarer på Facebook og Twttter.
- Lav en tilfredshedsundersøgelse.
- Lav en happening ved selskabets generalforsamling eller bestyrelsesmøde.
- Lav en happening ude foran hovedkontoret.
- Boykot af overarbejde.
- Tag pauser samtidig.
- Bed om støtte i lokalsamfundet.
- Gå til medierne med negative historier om firmaet.